​Sevdah je prepoznatljivo kulturno-umetničko blago Bosne i Hercegovine koje nadmašuje samo značenje muzičkog izraza i predstavlja važan deo istorijskog i kulturnog identiteta zemlje, kao i mentalitet i emociju naroda u njoj. Kako bi se sevdahu iskazalo poštovanje koje zaslužuje, u Sarajevu je osnovana Art kuća sevdaha koja se bavi očuvanjem i promocijom tog jedinstvenog nacionalnog blaga. Značaj autohtone sevdalinke za razvoj bosanskohercegovačke kulturne baštine po prvi put je potvrđen otvaranjem stalne muzejske postavke u Art kući sevdaha. Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Sve ovo predstavlja jedinstvenu kompoziciju i ambijentalnu celinu.
Unutrašnji prostor je osmišljen tako da ima protok kroz istorijski prikaz razvoja sevdaha, od njegovih početaka pa do savremenih sadržaja, poput multimedijalnih prostora posvećenih autorima, interpretatorima i velikanima sevdalinke. U delu prostora ove Art kuće smešteni su biblioteka i knjžara u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koje će svojim sadržajima ponuditi istorijski prikaz razvoja bosanskohercegovače sevdalinke. Svim ovim sadržajima je dodata i Sevdah kahva – prostor gde se može sesti i popiti prava bosanska kafa.

Sve potrebne informacije o ponudi možete saznati u Napomenama.  Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem e-maila info@megapopust.rs   i na tel. +385(0)21/471-044 Operativni centar u Hrvatskoj